EXPEDICIÓ DE LA SOCIETAT VALENCIANA D’ORNITOLOGÍA A LA SERRA DE GÚDAR
UNA VISITA DE LA S.V.O. AL PARC CULTURAL DEL XOP CABECERO DE L’ALT ALFAMBRA
Traducción al castellano, debajo
El temps ens va rebre amb la sobrietat i duresa que caracteritza a les terres aragoneses.
Catorze membres de l’SVO ens citàvem a primera hora del matí de un dissabte de primers de novembre per endinsar-nos a les valls de Sollavientos i las Peraltas, amb el desig d’albirar algunes de les espècies d’ocells que habiten aquestos formidables paratges.
A nivell biogeogràfic la vall del riu Sollavientos, com la major part de la Serralada Ibèrica, és un territori situat dins de la regió Mediterrània. No obstant això, per la seua altitud, les temperatures mitjanes són baixes i les precipitacions, encara que modestes, són una mica majors que en territoris del seu entorn.
Per això la capçalera d’aquesta vall bé podria incloure’s dins de l’“Espanya verda”, característiques per les qualsalberga espècies d’aus pròpies de la regió Eurosiberiana com el Capsot d’esquena roja (Alcaudón dorsirrojo), la Piula dels arbres (Bisbita arbóreo), la Busquereta vulgar (Curruca zarcera), el Verderolet (Verderón serrano) o la Verderola (Escribano cerillo).
El grup es va congregar als peus de l’Ermita de Santa Isabel, una petita joia del segle XVI els murs
de la qual es mantenen ferms després de segles d’inclemències. Va ser inevitable, aleshores, pensar en totes les gents i conflictes que havien passat per aquella indòmita vall dominada pels vents i la roca.
El grup, ara organitzat en una llarga filera, s’aventurava cap al cor d’unes valls que un dia van
ser territori de disputa entre aragonesos i andalusins. Per davant nostra, 5,8 km de ruta pels
quals passaríem per prats i cultius tancats per murs de pedra seca (tècnica constructiva considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat), pinars d’alta muntanya, espinars, savinars, ginebrers i boscos de ribera.
Bé ho saben els pardaleros i, en general, els amants de la natura, que aquesta no té consideració per les nostres voluntats i anhels. Sollavientos, en honor al seu nom, ens va rebre amb fortíssims vents que dificultaven molt l’observació d’aus. Tot i això, era tal l’espectacle natural que se’ns oferia, que continuarem la marxa. Només un grup relativament nodrit de Grives (Zorzal charlo) i els abundants Voltors comuns (Buitre leonado), Cornelles negres (Corneja negra) i Corbs (Corb
comú) van fer que ens duguérem els prismàtics als ulls.
Més enllà d’aquestes quatre espècies, únicament vam poder gaudir de la presència d’un Raspinell
comú (Agateador común), un Pardal de bardissa (Acentor común), un Capellanet de cresta (Herrerillo Capuchino) i un Capellanet (Carbonero Garrapinos).
No obstant, Sollavientos i las Peraltas demostraren que són molt més que natura. Pel camí, poguérem també observar meravelles arquitectòniques d’un temps pretèrit. D’entre totes les antigues masies que salpiquen les valls, la de Peralta Alta dibuixava un excel·lent retrat del final d’una època en la qual l’home i la natura van establir una relació directa, íntima i ferotge.
Com si fora el cadàver d’un gegant de les epopeies clàssiques, les deixalles de la
derruïda masia oferien ara un refugi a tota la vida salvatge que l’envoltava, sintetitzant en
sí mateixa el significat de la natura i de la pròpia vida. Tornàrem, insatisfets però
expectants d’un retrobament proper amb Sollavientos i las Peraltas, al punt de partida.
Allí, l’angulosa figura d’un Milà reial (Milano real) ens va sobrevolar a escassos metres dels nostres caps, permetent-nos gaudir de la seua majestuositat i acomiadant l’expedició. Malgrat el fortíssim vent, el vol triomfant d’un dels prínceps del cel ens recordava que allí, a Sollavientos, el seu implacable regne, érem únicament espectadors convidats.
Abans de dirigir-nos al següent destí ornitològic, férem una parada a la Venta Liara (Allepuz), que ens va acollir al seu càlid saló per degustar les delícies aragoneses.
Amb energies renovades, l’expedició posava rumb a Jorcas, en plena vall de l’Alfambra.
Aquest paratge ens oferia perspectives molt diferents a les valls, doncs la ruta es dibuixa
de forma lineal a través de 12 km fins la localitat d’Aguilar, seguint el curs dels rius Regajo i Alfambra.
A ambdues riberes, els imponents guardians del riu, els chopos cabeceros (Populus
nigra), ens van escortar durant tot el camí amb les seues retorçudes i monumentals branques, com si volgueren defensar-nos de les inclemències del temps.
Tot i l’enorme potencial ornitològic d’aquest bosc de ribera envoltat de petits horts de subsistència i algunes parcel·les cerealístiques, les primerenques dates i la tardana arribada dels freds va fer impossible observar algunes de les espècies hivernants com el Trencapinyols (Picogordo común), el Pinsà reial (Pinzón real), l’Esmerla (Esmerejón) o l’Arpellot pàl·lid (Aguilucho pálido). Sabedors de les nostres ganes per observar ocells, desenes de Cotxes fumades (Colirrojo tizón) ens van acompanyar durant tot el trajecte, dibuixant acrobàcies impossibles entre els espinars i les roques mentre ens mostraven la bellesa del seu apagat plomatge.
També poguérem observar un bon nombre de Pinsans (Pinzón vulgar), un Xoriguer (Cernícalo vulgar), un Cruixidell (Escribano triguero) i un parell de Mosquiters comuns (Mosquitero común) i de Totestius (Carbonero común). Però, sense dubte, el millor albirament de la vesprada va correspondre a un singularment pàl·lid exemplar de Aguilot comú (Busardo ratonero) que descansava entre els chopos cabeceros.
Amb la baixada del Sol, retornàrem a l’Hostal Gúdar (Gúdar) per descansar fins l’hora de sopar. Entretant, uns pocs valents, tot el fred, el vent i, ara, la pluja, anaren a la propera Fuente del Cura
(Gúdar) per fer escoltes d’aus nocturnes, esperant amb impaciència l’ulular del Caro (Cárabo común) o del Mussol banyut (Búho Chico), encara que no va haver sort. Esgotats, soparem i pujàrem a les habitacions per descansar, esperant amb totes les nostres forces que s’aturara el vent per a la pròxima jornada.
I així va ser. El diumenge es va presentar fred, clar i sense vent. Els més matiners s’acostaren a una penya pròxima, on van poder observar satisfactòriament dos espècies pròpies de l’alta muntanya com el Bardisser (Acentor alpino) …
… i la Gralla de bec roig (Chova piquirroja). Quasi sempre en grups, ambdues espècies es poden observar prop de les formacions rocoses i dels frescos prats alpins. El matí prometia i, donades les bones condicions, decidirem canviar l’eixida a Fuen Roya (Alcalá de la Selva) pel naixement del riu Mijares (Cedrillas).
Aquest nou emplaçament ens oferia una interessant varietat d’ambients, doncs, a un espai relativament xicotet, ens podem trobar amb un bosc de ribera caducifoli envoltat de cultius, una estreta pista forestal flanquejada per vegetació arbustiva i, per últim, un pinar de muntanya travessat pel Mijares. En definitiva, un mosaic ben estructurat on rescabalar-nos del dia anterior.
Si bé les esperades espècies hivernants no van fer acte de presència, vam poder observar
un notable nombre de túrdids, tant Grives (Zorzal charlo) com Tords (Zorzal común), dues espècies d’emberizids, el Sit negre (Escribano montesino) i el Sit groc (Escribano soteño) …
i gran quantitat de fringíl·lids, com Caderneres (Jilguero europeo), Pinsans (Pinzón vulgar) i Gafarrons (Serín verdecillo).
Tots ells especialment presents a la pista que ens duia fins l’àrea recreativa al naixement del riu Mijares. Una vegada allí, no van passar ni 5 minuts quan una parella de Trencapinyes (Piquituerto común) van fer acte de presència. Tot i no ser una espècie rara, la singularitat dels seu bec i la bellesa del diferenciat plomatge entre mascles i femelles van fer les delícies de tots els membres del grup.
Amb la sort de la nostra banda, ens llançarem a l’interior de la pineda, seguint el curs del riu.
El silenci del bosc es va trencar amb un fort “ch’uit” repetit múltiples vegades i, de sobte, l’afilada i nerviosa silueta d’un Pica-soques blau (Trepador azul) es va col·locar a escassos metres nostra. Com si no estiguérem allí, el sítid botava frenèticament d’una soca a altra, posantse uns segons i deixant-se fotografiar.
A partir d’ara, pareixeria que totes les aus que no havíem vist a la jornada anterior s’hagueren posat d’acord per exhibir-se abans del nostre acomiadament. En pocs minuts, multitud de Raspinells comuns (Agateador europeo), Totestius (Carbonero común), Capellanets de cresta (Herrerillo capuchino), Capellanets (Carbonero garrapinos) i Ferrerets (Herrerillo común) van fer acte de presència amb els seus inconfusibles moviments.
Aliena al rebombori dels pàrids, una delicada Cueta torrentera (Lavandera cascadeña) passejava
tranquil·la pel sotabosc, mentre més Pica-soques blaus es movien àgilment entre les gruixudes soques dels pins.
Abans de posar rumb cap a la nostra terra, férem un tímid intent per buscar a l’esmunyedissa Merla aquàtica (Mirlo acuático) -present, encara que molt escàs-, que té en les fredes i clares aigües del Mijares un entorn perfecte per prosperar. La fortuna ens va abandonar en aquesta empresa i, ja, tocant el migdia, decidirem tornar. Entre abraçades i convocatòries per a pròximes
eixides, l’expedició es disgregava i posava punt i final a l’Eixida SVO a la Serra de Gúdar-Javalambre.
No volíem posar final a aquesta crònica sense agrair al director del Parque Cultural del Chopo Cabecero, Chabier De Jaime, la seua inestimable ajuda i predisposició des del primer moment. Gràcies a la facilitació de mapes, informació sobre l’entorn i la seua fauna i, en general, al seu assessorament, la visita ha estat tot un èxit. Tant de bo que la nostra visita contribuïsca a la visibilització d’aquest entorn natural únic, que esperem es convertisca en visita obligada per a ornitòlegs i amants de la natura de tota la geografia espanyola.
Agraïments especials als membres de l’SVO que han facilitat les seues fotografies de l’eixida, especialment a Pilar Gil que, amb la seua càmera, va captar alguns dels moments més emocionants d’aquestes jornades.
Manuel Peyró (Societat Valenciana d’Ornitología)
UNA VISITA DE LA S.V.O. AL PARQUE CULTURAL DEL CHOPO CABECERO DEL ALTO ALFAMBRA
El tiempo nos recibió con la sobriedad y dureza que caracteriza a las tierras aragonesas. Catorce miembros de la SVO se reunieron la madrugada del sábado para ingresar a los valles de Sollavientos y Las Peraltas, con el deseo de ver algunas de las especies de aves que viven en estos magníficos paisajes.
A nivel biogeográfico el valle del río Sollavientos, como la mayoría de la cordillera Ibérica, es un territorio ubicado en la región Mediterránea. Sin embargo, debido a su altitud, las temperaturas medias son bajas y las precipitaciones, aunque moderadas, son ligeramente más altas que en sus territorios circundantes.
Por lo tanto, la cabecera de este valle podría ser incluida en la “España Verde”, características para las que alberga especies de aves de la región Eurosiberiana como el Alcaudón Dorsirrojo, el Bisbita Arbóreo, la Curruca Zarcera, el Verderón Serrano o el Escribano Cerillo.
El grupo se reunió a los pies de la Ermita de Santa Isabel, una pequeña joya del siglo XVI cuyos muros permanecen firmes tras siglos de inclemencias. Era inevitable, entonces, pensar en todas las personas y conflictos que habían pasado por ese valle indómito, el dominio de vientos y rocas.
El grupo, ahora organizado en una larga fila, se aventuró en el corazón de valles que alguna vez fueron territorio en disputa entre Aragón y Al-Andalus. Frente a nosotros, 5,8 km de ruta por la cual pasaríamos por prados y cultivos encerrados por muros de piedra seca (técnica constructiva considerada Patrimonio Cultural Intangible de la Humanidad), pinos de alta montaña, espinares, sabinares, enebrales y bosques de ribera.
Los pajareros y, en general, los amantes de la naturaleza saben bien, que la naturaleza no tiene consideración por nuestros deseos y deseos. Sollavientos, en honor a su nombre, nos recibió con fuertes vientos que hicieron muy difícil la observación de aves. A pesar de esto, fue un espectáculo tan natural el que nos ofrecía, que continuamos la marcha.
Solo un nutrido grupo de Zorzales Charlos y los abundantes Buitres Leonados, Cornejas Negras y Cuervos Grandes hicieron que nos lleváramos los prismáticos a nuestros ojos.
Más allá de estas cuatro especies, sólo podíamos disfrutar de la presencia de un Agateador Común, un Acentor común, un Herrerillo Capuchino y un Carbonero Garrapinos.
Sin embargo, Sollavientos y los Peraltas demostraron que son mucho más que la naturaleza. En el camino, también podríamos observar maravillas arquitectónicas de un tiempo previo. De todas las antiguas masías que salpican los valles, la de Peralta Alta dibujó un excelente retrato del fin de una era en la que el hombre y la naturaleza establecieron una relación directa, íntima y feroz.
Como si fuera el cadáver de un gigante de las epopeyas clásicas, las ruinas de la masía ofrecían ahora un refugio a toda la vida salvaje del entorno, sintetizando en sí mismo el significado de la naturaleza y la vida misma. Volvimos, insatisfechos pero expectantes de un reencuentro próximo con Sollavientos y las Peraltas, en su punto de partida.
Allí, la figura angular de un Milano Real sobrevoló nosotros a pocos metros de nuestras cabezas, permitiéndonos disfrutar de su majestuosidad y despedir la expedición. A pesar del fuerte viento, el vuelo triunfante de uno de los príncipes del cielo nos recordó que allí, en Sollavientos, su reino implacable, solo éramos espectadores invitados.
Antes de ir hacia el próximo destino ornitológico, paramos en la Venta Liara (Allepuz), que nos dio la bienvenida en su cálido salón para degustar las delicias aragonesas.
Con energías renovadas, la expedición se dirigió hacia Jorcas, en medio del valle de la Alfambra. Este lugar nos ofreció perspectivas muy diferentes sobre los valles, ya que la ruta se traza en forma lineal a través de 12 km hasta la localidad de Aguilar, siguiendo los ríos Regajo y Alfambra.
En ambas orillas, los imponentes guardianes del río, los chopos cabeceros (Populus nigra), nos escoltaron por el camino con sus retorcidas y monumentales ramas, como si quisieran defendernos de las inclemencias del tiempo.
A pesar del enorme potencial ornitológico de este bosque fluvial rodeado de pequeños huertos de subsistencia y algunas parcelas cerealistas, lo temprano de las y la tardía llegada de los fríos hicieron imposible observar algunas de las especies invernales como el Picogordo Común, el Pinzón real, el Esmerejón o el Aguilucho pálido. Conscientes de nuestra ansiedad por observar aves, decenas de coches ahumados (Colirrojo tizón) nos acompañaron durante todo el viaje, dibujando imposibles acrobacias entre espinas y rocas mientras nos mostraban la belleza de su plumaje extinguido.
También podríamos observar un buen número de Pinzones Vulgares, un Cernícalo Vulgar, un Escribano Triguero, un par de Mosquiteros Comunes y Carbonero común. Pero, sin duda, el mejor avistamiento de la noche correspondió a un ejemplar singularmente pálido de un Busardo Ratonero descansando en los chopos cabeceros.
Con la puesta de sol, volvimos al Hostal Gúdar (Gúdar) a descansar hasta la hora de la cena. Mientras tanto, unos cuantos valientes, a pesar del frío, viento y -ahora- lluvia, fueron a la cercana Fuente del Cura (Gúdar) a hacer exploradores nocturnos, esperando impacientemente el ulular del Cárabo Común o del Búho Chico, aunque no hubo suerte. Agotados, cenamos y volvimos a nuestras habitaciones a descansar, esperando con todas nuestras fuerzas a que se parara el viento para el día siguiente.
Y así es como fue. El domingo fue frío, claro y sin viento. Los primeros pájaros se acercaron a un acantilado cercano, donde pudimos observar satisfactoriamente dos especies concretas de la alta montaña como el Acentor Alpino …
y la Chova Piquirroja. Casi siempre en grupos, ambas especies se pueden observar cerca de formaciones rocosas y prados alpinos frescos. La mañana prometía y, ante las buenas condiciones, decidimos cambiar la salida a Fuen Roya (Alcalá de la Selva) por el nacimiento del río Mijares (Cedrillas).
Esta nueva ubicación nos ofreció una interesante variedad de ambientes. A pesar de ser un espacio relativamente pequeño, pudimos encontrar un bosque maduro de ribera rodeado de cultivos, una estrecha pista flanqueada por vegetación arbustiva y, por último, un pinar de montaña cruzado por el río Mijares.
En resumen, un mosaico bien estructurado sobre el cual recuperarse del día anterior.
Aunque las esperadas especies invernales no hicieron acto de presencia, pudimos observar un notable número de túrdidos, tanto de Zorzal Charlo como de Zorzal Común, y dos especies de emberícidos, el Escribano Montesino y el Escribano Soteño …
y una gran número de fringílidos, como Jilguero europeo, Pinzón Vulgar y Serín Verdecillo.
Todos ellos especialmente presentes en la pista que nos lleva a la zona recreativa en el nacimiento del río Mijares. Una vez allí, no pasaron ni 5 minutos cuando una pareja de Piquituerto común hicieron acto de presencia. A pesar de no ser una especie rara, la singularidad de su pico y la belleza de diferentes plumajes entre machos y hembras hicieron el deleite de todos los miembros del grupo.
Con la suerte de nuestro lado nos lanzamos al interior del pinar, siguiendo el curso del río.
El silencio del bosque se rompió con un fuerte «ch’uit» repetido varias veces y de repente se colocó a pocos metros de nosotros la silueta aguda y nerviosa de un Trepador Azul. Como si no estuviéramos allí, el sítido saltó frenéticamente de un tronco a otro, posando durante unos segundos y dejando ser fotografiado.
De ahora en adelante, parecía que todas las aves que no habíamos visto el día anterior habían aceptado mostrarse antes de nuestra despedida. En pocos minutos, una multitud de Agateador europeo, Carbonero Común, Herrerillo Capuchino, Carbonero Garrapino y Herrerillo Común hicieron acto de presencia con sus inconfundibles movimientos. Ajena al bullicio de los páridos, una delicada Lavandera Cascadeña caminaba tranquilamente por el sotobosque, mientras más Trepadores Azules se movían ágilmente entre los gruesos troncos de pino.
Antes de volver hacia nuestra tierra, hicimos un tímido intento de buscar al elusivo Mirlo Acuático -presente, aunque muy escaso- que tiene en las frías y claras aguas de Mijares un entorno perfecto para prosperar. La fortuna nos abandonó en esta empresa y, entonces, al mediodía, decidimos volver. Entre abrazos y llamadas para próximas salidas, la expedición se desintegró y puso fin a la Salida SVO en la cordillera Gúdar-Javalambre.
No queríamos terminar esta historia sin agradecer al director del Parque Cultural del Chopo Cabecero del Alto Alfambra, Chabier De Jaime, su inestimable ayuda y preparación desde el principio.
Gracias al suministro de mapas, información sobre el medio ambiente y su fauna y, en general, a su asesoramiento, la visita fue un éxito. Ojalá nuestra visita contribuya a la visibilidad de este entorno natural único, que esperamos se convierta en una visita obligatoria para ornitólogos y amantes de la naturaleza de toda la geografía española.
Agradecimiento especial a los miembros del SVO que brindaron sus fotografías de la salida, en especial a Pilar Gil quien con su cámara capturó algunos de los momentos más emocionantes de estos días.
Manuel Peyró (Societat Valenciana d’Ornitología)